Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse hani vetëm fruta për 72 orë?

Të gjithëve na pëlqen të shkojmë herë pas here në rrugën e detoksifikimit kur duam të arrijmë humbjen e yndyrës. Por a keni menduar ndonjëherë nëse agjërimet me kohëzgjatje të kufizuar vetëm me fruta mund të ndihmojnë pa ju shkaktuar fryrje dhe lodhje të panevojshme? Merrni, për shembull, një agjërim 72-orësh duke ngrënë vetëm fruta.

Marketing

Fillimi i një diete frutash 3-ditore, e njohur gjithashtu si një dietë frutash, mund të duket si një mënyrë premtuese për të mbushur trupin tuaj me vitamina, minerale dhe antioksidantë. Sipas një postimi që kemi hasur në dorezën e meditimit nga natyra në Instagram, ja çfarë ndodh.

Pas 12 orësh, do të përjetoni përmirësim të tretjes

Trupi juaj do të fillojë të tresë dhe thithë lëndët ushqyese të pranishme në fruta, fibrat dietike reduktojnë fryrjen dhe lehtësojnë dhimbjet e stomakut.

Pas 24 orësh do të filloni të digjni yndyrnat e këqija

Trupi juaj do të hyjë në një gjendje të ketozës ushqyese që do të thotë se do të fillojë të përdorë yndyrnat e ruajtura si burim energjie.

A qëndron kjo analizë?

Dr Pankaj Verma, konsulent i lartë, mjekësi e brendshme, Narayana Superspeciality Hospital Gurugram tha se konsumimi i vetëm frutave për 72 orë mund të ketë efekte pozitive dhe negative në trupin tuaj. “Nga ana pozitive, frutat janë të pasura me vitamina, minerale, antioksidantë dhe fibra, të cilat mund të kontribuojnë në përmirësimin e tretjes, rritjen e niveleve të energjisë dhe rritjen e sistemit tuaj imunitar. Përmbajtja e lartë e ujit në fruta ndihmon gjithashtu në hidratim”, tha Dr Verma.

Sidoqoftë, është thelbësore të ecni me kujdes, pasi mbështetja vetëm te frutat për ushqim mund të çojë në sfida të ndryshme shëndetësore, tha Shivani Bajwa, themelues i YogaSutra Holistic Living.

Një dietë e përbërë ekskluzivisht nga fruta mund t’i mungojnë lëndët ushqyese thelbësore si proteinat, yndyrat dhe disa vitamina dhe minerale. Dr Verma shpjegoi se proteinat janë thelbësore për riparimin dhe mirëmbajtjen e muskujve, ndërsa yndyrat janë thelbësore për funksione të ndryshme trupore, duke përfshirë prodhimin e hormoneve. Periudhat e zgjatura pa këto lëndë ushqyese mund të çojnë në humbje të muskujve, lodhje dhe mangësi të mundshme të lëndëve ushqyese, tha ai.

Rreziqet e mundshme

Shtim në peshë

Ndërsa disa mund të përjetojnë humbje peshe fillimisht, sheqernat natyrale në fruta mund të kontribuojnë në shtimin e peshës, veçanërisht kur konsumohen në sasi të mëdha.

Shqetësimet e diabetit

Individët me diabet ose prediabet duhet të tregohen të kujdesshëm me një dietë frutash për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit natyral, e cila mund të ndikojë negativisht në nivelet e sheqerit në gjak. Gjithashtu mund të përbëjë rreziqe për ata me çrregullime të pankreasit dhe veshkave.

Prishjen e dhëmbëve

Përmbajtja e lartë e sheqerit në fruta, e kombinuar me aciditetin e tyre, rrit rrezikun e prishjes së dhëmbëve. Disa fruta, si portokalli, mund të gërryejnë smaltin e dhëmbëve, duke theksuar rëndësinë e konsideratave të shëndetit të dhëmbëve.

Mangësitë ushqyese

Dietat fruitariane mund të çojnë në mangësi në lëndët ushqyese jetike si vitamina B12, kalciumi, vitamina D, jodi dhe acidet yndyrore omega-3. Këto mangësi mund të rezultojnë në anemi, lodhje, mosfunksionim të sistemit imunitar dhe, në rastin e kalciumit të ulët, osteoporozë.

Modaliteti i urisë

Mbështetja kryesisht te frutat mund të shkaktojë një përgjigje të urisë, pasi trupit i mungojnë vitaminat, yndyrnat dhe proteinat thelbësore. Kjo mund të çojë në një metabolizëm të ngadalësuar në një përpjekje për të ruajtur energjinë për funksionet jetësore, tha Bajwa.

Çështjet e fryrjes

Frutat, të pasura me fruktozë, mund të shkaktojnë fryrje, veçanërisht te individët me keqpërthithje të fruktozës. Fermentimi i fruktozës së patretur nga bakteret e zorrëve mund të rezultojë në gazra të pakëndshme dhe fryrje.

I paefektshëm për humbje peshe

Pavarësisht se është një alternativë më e shëndetshme për shumë ushqime, një tepricë e frutave, veçanërisht në çdo vakt, mund të kontribuojë në një mbingarkesë me karbohidrate, duke penguar përpjekjet për humbje peshe.

Dëshira për sheqer

Konsumimi i frutave në vetvete mund të çojë në kënaqësi të përkohshme, por mungesa e proteinave dhe yndyrave të qëndrueshme mund të rezultojë në rënie të sheqerit në gjak, duke shkaktuar urinë dhe dëshirat menjëherë pas konsumimit.

Marrja juaj

Moderimi dhe diversiteti në zgjedhjet dietike janë thelbësore për të shfrytëzuar mirësinë e frutave duke shmangur grackat e mundshme që lidhen me dietat ekstreme të bazuara në fruta.

Ndërsa frutat janë padyshim të pasura me lëndë ushqyese thelbësore, një dietë e ekuilibruar dhe e larmishme është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm. Sipas Bajwa, një dietë e zgjatur me fruta mund të mos sigurojë gamën e nevojshme të lëndëve ushqyese dhe rreziqet e mundshme nuk duhet të nënvlerësohen. “Konsultimi me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të merret në konsideratë një dietë e tillë këshillohet fuqimisht. Përfshirja e frutave si pjesë e një diete të plotë dhe ushqyese është çelësi për të shijuar përfitimet e tij pa cenuar shëndetin”, tha Bajwa.

Ndërsa dietat afatshkurtra të përqendruara te frutat mund të ofrojnë disa përfitime, një dietë e ekuilibruar dhe e larmishme përgjithësisht konsiderohet më e qëndrueshme dhe siguron lëndët ushqyese të nevojshme për shëndetin e përgjithshëm, shtoi Dr Verma.