I aftë të shkatërrojë një qytet, asteroid gjigand kalon mes Tokës dhe Hënës këtë fundjavë

Një asteroid mjaft i madh i aftë për të zhdukur një qytet do të lëvizë mes Tokës dhe orbitës së Hënës këtë fundjavë dhe do të jetë i dukshëm përmes dylbive dhe teleskopëve të vegjël.

Marketing

Kalimi në rreth 100,000 milje (168,000 km) – më pak se gjysma e distancës midis Tokës dhe Hënës – do t’u japë astronomëve mundësinë për të studiuar asteroidin “vrasës të qytetit” nga afër.

Kjo foto e siguruar nga Gianluca Masi tregon asteroidin 2023 DZ2, i treguar me shigjetë në qendër, rreth 1.8 milionë kilometra (1.1 milionë milje) larg nga Toka më 22 mars 2023.

Ndërsa fluturimet e asteroideve janë të zakonshme, NASA tha se është e rrallë që një i tillë kaq i madh të afrohet kaq afër – rreth një herë në dekadë. Shkencëtarët vlerësojnë madhësinë e tij diku midis 42 metra dhe 94 metra.

I zbuluar një muaj më parë, asteroidi i njohur si 2023 DZ2 do të lëvizë në mënyrë të padëmshme për planetin të shtunën, përpara se të kthehet në sistemin diellor.

Shefi i mbrojtjes planetare të Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ​​Richard Moissl, tha: “Nuk ka asnjë shans që ky ‘vrasës i qytetit’ të godasë Tokën, por qasja e tij e afërt ofron një mundësi të madhe për vëzhgime.”

Asteroidi do të kthehet në vitin 2026 dhe megjithëse fillimisht dukej se kishte një shans të vogël që mund të godiste Tokën më pas, shkencëtarët e kanë përjashtuar atë.

Marketing