Kuvendi ta përfundojë punën – kërkon faktori ndërkombëtar

Faktori ndërkombëtar pas përfundimit të referendumit në Maqedoni në të cilin shumica e qytetarëve të cilët dolën në votim u prononcuan për të ardhmen evropiane të shtetit pret Kuvendi i Maqedonisë t’i miratojë ndryshimet kushtetuese të cilat dalin prej Marrëveshjes me Greqinë.

Marketing

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg në konferencë shtypi në Bruksel e përshëndeti miratimin e arritur për Marrëveshjen e Prespës dhe shtoi se Maqedonia mund të bëhet anëtare e Aleancës në vitin 2019, nëse e pranon Marrëveshjen e Prespës.

“Të gjithë e ndoqëm me kujdes deklarimin në referendumin në ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë. E përshëndes miratimin e arritur për Marrëveshjen e Prespës. Shkupi duhet t’i përcaktojë hapat e ardhshëm”, theksoi sekretari i përgjithshëm.

Edhe deputetja nga grupi i socialdemokratëve evropianë, Tanja Fajon për MIA-n thotë se është shumë e kënaqur me mbështetjen bindëse të cilën të gjithë qytetarët e Maqedonisë e dhanë për marrëveshjen e Greqisë edhe krahas faktit që shqetëson mosdalja.

Sipas Fajon tani e ka radhën Kuvendi për miratimin e amendamenteve kushtetuese. “Kryeministri Zaev e ka mbështetjen time të plotë dhe shpresoj se Marrëveshja do të miratohet, secili skenar tjetër nënkupton kthim prapa”, paralajmëron Fajon.

Ministri për Punë të Jashtme i Luksemburgut, Zhan Aselborn paralajmëroi se nëse Marrëveshja me Greqinë nuk votohet në Kuvend, Maqedoninë e pret edhe një dekadë qëndrimi në një vend siç ishte në vitin 2005.

Edhe shefja e diplomacisë austriake Karin Knajsel konsideron se edhe krahas mossuksesit të referendumit për emrin e Maqedonisë, para së gjithash nga jehona e dobët e votuesve, deklarimi të dielën tregoi “sinjal të qartë për mbështetje” të zgjidhjes së kontestit të emrit me Greqinë.

Me reagim dje doli edhe Ministria e Punëve të Jashtme e Rusisë në të cilin thuhet se rezultati nga referendumi në Maqedoni tregon se votuesit vendosën të bojkotojnë zgjidhje të imponuara nga jashtë, njoftoi Ministria ruse e Punëve të Jashtme.

“Politikanët udhëheqës nga NATO dhe Bashkimi Evropian drejtpërdrejtë u inkuadruan në fushatën propaganduese, duke mos u përmbajtur nga përzierja në punët e brendshme të vendit. Edhe krahas faktit që dy e treta e qytetarëve të Maqedonisë nuk e mbështetën Marrëveshjen e Prespës, rezultatet nga referendumi menjëherë u përshëndetën nga liderët e BE-së dhe NATO-s, si dhe nga Uashingtoni. Ata janë vendosur ta përfshijnë Shkupin në NATO edhe krahas qëndrimit kundërshtues të qytetarëve të Maqedonisë”, theksojnë nga MPJ-ja e Rusisë.

Marketing