Zelensky i kërkon botës t’i kundërvihen Putinit

Presidenti Volodymyr Zelenskyy thotë se rendi botëror është në rrezik në luftën në Ukrainë.

Marketing

“Nëse Ukraina bie, çfarë do të ndodhë pas dhjetë vjetësh? Vetëm mendoni për këtë. Nëse rusët arrijnë në Poloni, çfarë do të ndodhë më pas? Një Luftë e Tretë Botërore?”

Zelenskyy tha në një intervistë se:

“E gjithë bota duhet të vendosë nëse duam të ndalojmë Putinin, apo nëse duam të fillojmë fillimin e një lufte botërore. Ne nuk mund ta ndryshojmë Putinin. Ruse shoqëria ka humbur respektin e botës. Ata e zgjodhën dhe e rizgjodhën dhe ngritën një Hitler të dytë. Ata e bënë këtë. Ne nuk mund të kthehemi në kohë. Por ne mund ta ndalojmë këtu.”

Zelenskyy thotë se Putin do të përdorë kërcënimin e luftës bërthamore për të nxitur destabilitetin në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Pasiguria rreth zgjedhjeve të ardhshme presidenciale në SHBA shqetëson Zelenskyy. Edhe pse ai thotë se nuk ka marrë disa ndihmës ushtarakë mjaftueshëm shpejt, ai ka qenë mirënjohës për mbështetjen e Presidentit Biden.

Zelenskyy pranon se përparimi ka qenë i ngadaltë në kundërsulm, por thotë se trupat ukrainase të përbëra kryesisht nga drafte po ecin përpara. Ndërkohë vija e frontit prej 700 miljesh është bërë një duel artilerie me rusët dhe ukrainasit që gjuanin 40,000 predha në ditë. Lufta me dron gjithashtu ka ngadalësuar përparimin.

Zelenskyy është planifikuar të udhëtojë në SHBA këtë javë për të folur në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe për të vizituar Shtëpinë e Bardhë dhe Kongresin.