“Fake News” apo mesazh i frikshëm? Zhdukja e gazetarit Jamal Khashoggi ndan sauditët

Disa Sauditë po i trajtojnë akuzat e Turqisë se gazetari Jamal Khashoggi u vra në konsullatën e vendit të tyre në Stamboll si një lajm i rremë.

Marketing

Por të tjerë e shohin vrasjen e Khashoggi, një kritik i princit të kurorës Muhammed bin Salman, si një mesazh i frikshëm për kundërshtarët e qeverisë saudite dhe një shenjë se reformat shumë të paralajmëruara të princit të kurorës nuk kanë të ngjarë të përqafojnë lirinë e shprehjes reale.

Khashoggi, një opinionist i profilit të lartë në Lindjen e Mesme, hyri në konsullatën në Stamboll më 2 tetor për të marrë dokumente martesore. Zyrtarët sauditë thonë se ai u largua pak më vonë, por zyrtarët turq dhe e fejuara e tij, e cila ishte duke pritur jashtë, tha se ai kurrë nuk doli.

Burime turke i kanë thënë Reuters se vlerësimi fillestar i policisë ishte se Khashoggi u qëllua qëllimisht brenda konsullatës. Rijadi e ka hedhur poshtë pretendimin si të pabazë, duke thënë se Khashoggi u largua menjëherë pas arritjes së ndërtesës. As Turqia, as Sauditët nuk kanë prodhuar prova për të provuar pohimet e tyre.

Për disa Sauditë, vrasja e supozuar është një histori e gatuar nga kundërshtarët rajonalë për të prishur reputacionin e mbretërisë.

“Nuk mund të flas për këto gjëra, por jam i sigurt se akuzat kundër udhëheqjes së vendit tim janë të gabuara. Ne kemi armiq, ju e dini“, tha Aziz Abdullah, një student i ligjit në Arabinë Saudite, për Reuters.

Për të tjerët, megjithatë, është një shenjë që Arabia Saudite mund të drejtohet në drejtimin e gabuar.

Vetëm disa Sauditë të intervistuar nga Reuters ishin të gatshëm të kritikojnë qeverinë hapur. Por disa që flisnin në kushte anonimiteti thanë se akuzat vënë në pikëpyetje premtimet e princit të kurorës për të hapur mbretërinë.

“Të gjithë janë të frikësuar. Është sikur fluturon në mure duke dëgjuar gjithçka. Unë nuk besoj se liria e shprehjes bie në të gjitha planet e reformave, pikërisht e kundërta“, tha një shtetas saudit në Xhedah.

“Por nga ana tjetër, ju shikoni kinema dhe argëtim. Është si një marrëveshje e pashprehur. Nuk ka liri, por do të kesh zbavitje. Le të mos gabojmë ‘zbavitje’ për lirinë ju lutem“, vazhdoi më tej.

Një grua saudite në mesin e të tridhjetave e përshkroi rastin si “si të shikosh një film“.

Marketing